Teknolojinin dolu dizgin ilerlediği dünyamızda makine sektörünü; uzay mekiğinden, sandalye üretimine kadar neredeyse her alanda makine parçaları ya da makinelerin üretime dahil olmasıyla görmekteyiz. Havacılık, otomotiv, tıp, eczacılık, gıda, tekstil, tarım, savunma sanayii, bilişim vs. aklınıza hangi sektörü getirirseniz getirin. Orada mutlaka ya bir vida parçası vardır ya da aslında makineciler tarafından imal edilmiş kalıplardan çıkmış minik plastik bir parça.
Makineler ya da makine parçaları bahsettiğimiz gibi hayatın her alanında vardır. Bu yüzden özel ve ayrıcalıklı öneme haiz olmak zorundadır. Unutmayalım ki her ne kadar teknoloji robotlaşmaya, yazılım ve elektronik ağırlıklı yapılanmaya gitse de her robotun, her insansız hava aracının, her lüks otomobilin son derece hassas işlenmiş makine parçalarına ihtiyacı vardır.
Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak dallara ayrılma da kaçınılmaz hale geldi. Ve ayrıldı. Eğer makinelere ilgi duyuyorsanız ve bu alanda çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken şey bu dallar hakkında bilgi sahibi olmak ve hangisinin size daha çok uyabileceği konusunda fikir yürütmek.
Her türlü makineyi ve makinenin parçasını tasarlayabilen, tasarımının üretim resimlerini bilgisayar ortamında iki veya üç boyutlu olarak çizebilen, bütün el aletleri ve talaşlı imalat tezgâhlarını kullanarak, makine ve parçalarını üretebilen, bu makinelerin tamir ve bakımını yapabilen sektörün ihtiyacı olan nitelikli elamanları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip olarak yetiştirmektir.
Makine parçaları 3D tasarım yazılımları kullanılarak (SolidWorks, Catia, UniGraphics) tasarlanırlar. Tasarlanan makine parçaları yine bu yazılımlar ile montaj ortamlarında birleştirilerek çalışmaları simülasyon ile gözlemlenebilir. Bu yazılımlar aynı zamanda Boeing, Airbus, Ferrari, Mercedes, Audi vs. gibi firmalar tarafından da uçak, otomobil tasarımında da kullanılmaktadır.
Makine parçaları seri üretime geçmeden önce 3D yazıcılar ile örnek modelleri basılarak kontrol edilirler.
Tasarlanan ve kontrol edilen makine parçaları çeşitli imalat tezgahları ile imal edilirler. Günümüzde torna, freze gibi talaşlı imalatta kullanılan makineler bilgisayar kontrollü olarak yani CNC olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üretimi yapılan makine parçalarının çeşitli ölçüleri gelişmiş ölçü ve kontrol aletleri ile kontrol edilerek uygun olup olmadıkları belirlenir.
Makine imalatının temeli olan teknik resim eğitimi; alanında tecrübeli uzman öğretmenler tarafından haftada 4 saat olmak üzere 10.sınıf öğrencilerine eğitim-öğretim yılı boyunca devam eder.
Üretilen parçaların tolerans sınırları içerisinde olup olmadığının ölçü ve geometrik kontrolleri için kullanılan kumpas, mikrometre, komparatör gibi ölçme ve kontrol aletlerinin kullanımı 10.sınıftan itibaren verilen temel eğitimlerdendir.
10.Sınıfta AutoCad ile başlayan Bilgisayar destekli tasarım eğitimi, SolidWorks ile 3 boyutlu makine tasarımı, kalıp tasarımı gibi eğitimler ile devam etmektedir. Edinilen bilgi ve beceriler ile tasarım yeteneklerini ön plana çıkarabilenler mesleklerine tasarımcı olarak devam ederler.
3 Boyutlu tasarımı yapılan makine parçalarının CNC tezgahlarda üretimi için gereken kodları oluşturmak için verilen CAM eğitimlerimizde SolidCam, PowerMill gibi endüstrinin tercih ettiği yazılımlar kullanılmaktadır.
Makine parçalarının imalatında kullanılan torna, freze gibi takım tezgahları ile testere ile kesme, delme, vida açma gibi endüstriyel imalat yöntemlerinin eğitimleri 10.sınıftan başlayarak mezun olana kadar devam etmektedir.
Hassas makine parçalarının, hızlı ve güvenilir üretilebilmesi için kullanılan CNC tezgahlar günümüzde endüstrinin vazgeçilmez makineleri arasındadır. Atölyelerimizde bulunan CNC Torna, CNC Dik İşleme, CNC Tel Erozyon, CNC Dalma Erozyon tezgahlarının eğitimini alan öğrencilerimiz mezun olduklarında bu alanda çalışabilecek bilgiye sahip olmaktadırlar.
11.Sınıfta Kalıpçılık alanında eğitim almak isteyen öğrencilerimiz Endüstriyel Kalıpçılık dalı altında Plastik Hacim Kalıpçılığı, Sac Metal Kalıpçılığı, İş Kalıpları eğitimleri alarak mezun olurlar.
Atölyede uygulamalı eğitime başlamadan önce öğrencilerimize atölye genel güvenlik kuralları ile çalışacakları makineler için özel iş güvenliği eğitimleri verilir.
Endüstriyel otomasyonun en büyük bileşeni olan hidrolik pnömatik eğitimi alan öğrencilerimiz endüstride kullanılan hidrolik ve/veya pnömatik ile çalışan makinelerin çalışma yapısını öğrenerek mezun olurlar.
HALİT CANSIZ Makine Teknolojisi Alan Şefi |
||||
Ali Ekber AYGÜN Freze Atölye Şefi |
Mustafa SÖNMEZ CNC Atölye Şefi |
Serek EKİNCİ Temel İmalat Atölye Şefi |
Özgür KESKİN Torna Atölye Şefi |
Ersin KAYA Bilgisayar Lab. Şefi |
Kemal TURAN Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Taner ÖZDEMİR Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Salih ŞAHİN Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Hamit ERDOĞAN Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Mustafa KARAKAŞ Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Hanifi ÖNTAÇ Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Fethullah ÜK Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Cavit TEMİZEL Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Murat DOĞAN Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Mustafa ORAL Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Fatih DEMİRCİ Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Neşe ÖLMEZ Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
İsmail GAVUZOĞLU Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Osman GÜNEŞ Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Mustafa KOCABIYIK Makine Teknlojisi Alanı Öğretmeni |
Okulumuz konumu itibarı ile İstanbul´un en büyük endüstri sanayii bölgesi olan İkitelli Atatürk Organize Sanayii Bölgesi´ne yakın olması nedeni ile bölümümüz mezunların iş olanakları oldukça fazladır. Kale Kalıp, Borusan, Supsan, Net Civata, Mercedes Benz (Haramidere Otobüs Fabrikası), Yılmaz Redüktör, Türk Hava Yolları Teknik, MNG Technics, Hidromek, Sema Kalıp gibi kurumsal firmalarda çalışan mezunlarımızın dışında kendi işini kurabilenler de sektörde önemli işlere imza atmaktadırlar.
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından kendi işini kurmak isteyen girişimcilere 50.000 TL Hibe (Karşılıksız), 100.000 TL Kredi (%0 faizle ve 24 ay geri ödemesiz) imkanı sağlamaktadır.
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) tarafından bireysel başvurularda 1.000.000 TL hibe (Karşılıksız), kurumsal başvurularda ise 2.500.000 TL’ye kadar Hibe (Karşılıksız) imkanı sağlamaktadır.
LEASING (KİRALAMA): Ayrıca kendi işini kurmak isteyen girişimciler; çeşitli firmaların leasing yani kiralama hizmeti ile makine teçhizat ve donanımlarını çok uygun koşullar altında kiralayabilirler.
Makine Teknolojisi Alanı olarak 4 adet Atölye ve 2 adet CAD/CAM Bilgisayar Laboratuarı ile öğrencilere eğitimler verilmektedir.
Makine Teknolojisi Alanı mezunlarının çalışma ortamları genellikle fabrikaların veya kobilerin atölyelerinde imalat, veya büro içerisinde tasarım (CAD) ve (CAM) yapacak şekildedir.
Makine Teknolojisi Alanı öğrencilerimiz Avrupa´nın 3 farklı ülkesinde: Almanya ve İspanya´da AB Projeleri kapsamında staj eğitimlerini gerçekleştirmişlerdir. Bu kapsamda 28 öğrencimiz stajını yurtdışında yapma olanağı bulmuştur.